Svečanom dodjelom diploma danas je na Ivanovim Koritima završen Deveti regionalni Evroatlantski kamp REACT 2016. Diplome je polaznicima uručila potpredsjednica Vlade Azra Jasavić, poručivši da je vrlo važno da polaznici kampa nastave da unapređuju svoja znanja iz ove oblasti jer na osnovu znanja koja stiču unapređuju kako sebe tako i društvo u kojem se nalaze da bi sa kompetencijom i intergritetom donosili odluke vezane za budućnost vaše zemlje.
“Znanja morate produbljivati jer su ovo samo početni koraci, a dobar početak mora imati i dobar nastavak i završetak, a to je prenos znanja na one koje vas okružuju,” rekla je Jasavić.

Polaznici kampa su uz sertifikat dobili i poklon knjigu „Nojeva barka“ profesora Branislava Radulovića. Izvršni direktor NVO ALFA Centar, koja je organizator kampa kazao je da je REACT tradicionalno ispunio sva očekivanja, dodajući da je osobenost ovogodišnjeg upravo to što se obilježava u godini destogodišnjice obnove crnogorske nezvisnosti , u godini kada ALFA Centar proslavlja deset godina rada i rezultata, ali i u periodu kada Crna Gora napreduje paralelno na putu ka punopravnom članstvu u NATO i EU.
“Svi polaznici kampa bez obzira odakle dolaze nedvosmisleno su se okupili oko ideje zajedničkog zalaganja za bolju, prosperitetnu, demokratsku Crnu Goru, članicu NATO i EU. To je i ideja vodilja ovog kampa, te sam siguran da će znanje i iskustvo koje su stekli tokom poslednjih šest dana uspješno primijeniti u sredinama iz kojih dolaze, na svojim radnim mjestima ili fakultetima”, dodajući da upravo ta činjenica organizatorima daje obavezu, odgovornost i novu energiju da nastave dalje da realizuju aktivnosti u ovom pravcu.
Proteklih šest dana na Ivanovim koritima u prirodnom ambijentu, mladi ljudi iz dvadesetdevet zemalja svijeta su imali mogućnost da od uvaženih predavača usvoje nova, ali i prodube postojeća znanja iz oblasti diplomatije, bezbjednosti, odbrane i integraija u EU I NATO. Održano je 18 predavanja i radionica, dvije prezentacije knjige, debata pro i contra održavanja referenduma za ulazak Crne Gore u NATO, kao i pet kulturnih večeri.
Na ovogodišnjem kampu REACT 2016 između ostalih govorili su: Petar Ivanović, potpredsjednik Vlade; Margaret Ann Uehara, ambasadorka SAD, Kristijan Poša, ambasador Republike Mađarske, Ferdinand Nagy, ambassador Rumunije; Robert Psczel iz Odsjeka za javnu diplomatiju NATO-a, Gisselle Wilz, komandant NATO štaba u Sarajevu, Tore Andersson, vojni ataše ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu i drugi uvaženi predavači iz Crne Gore i svijeta.