Danas je u JU „Zahumlje“ Nikšić održan dvadeset treći “Ambasadorski sat”. Gost nikšićkih srednjoškolaca bio je Roman Hloben, ambasador Slovačke Republike. Kroz jednočasovno druženje ambasador je predstavio ovu evropsku državu ističući njene kulturne i istorijske znamenitosti, ali se posebno osvrnuo na evropske i evroatlantske integracije.

“Vaš evroatlantski put je počeo mnogo teže nego u zemljama Srednje Evrope, ali vi ste već uspjeli da postanete lider u regionu, a naše iskustvo vam u tome može biti jako korisno. Danas, 12 godina od prijema Slovačke republike u EU i NATO, bilježimo veliki privredni rast od 3,6%. Postali smo najveći proizvođača automobila u svijetu :Volkswagen, Peugeot Citroen, KIA, a kod nas je od skoro i Landrover Jaguar.”

Ambasador je takođe govorio o centrima viskog obrazovanja , kao i o saradnji I mogućnostima razmjene studenata između Univerziteta Crne Gore i Univerziteta u Slovačkoj Republici. Srednjoškolci su pokazali veliko interesovanje kroz niz pitanja, od mogućnosti posjete ovoj zemlji, načina stipendiranja i života u Slovačkoj, ali i o dobrim i lošim stranama koje bi Crnoj Gori donijelo učlanjenje u Alijansu.

“Ambasadorski sat” je aktivnost koju ALFA Centar organizuje već osam godina, a ima za cilj da omogući srednjoškolcima i studentima da saznaju više o stranim zemljama, njihovim kulturama, istoriji, geografiji, sportu, kao i da u neposrednom razgovoru sa predstavnicima tih zemalja saznaju o mogućnostima daljeg studiranja i usavršavanja.
“Sigurni smo da je naša ideja za organizovanje “Ambasadorskog sata” u potpunosti originalna i ispravna i da nikšićki srednjoškolci kroz ovaj vid edukacije imaju jedinstvenu priliku da prošire svoja znanje koje će im biti od velike koristi u njihovom daljem usavršavanju”, rekla je Sandra Vahtel iz ALFA Centra, dodajući da će i u ovoj školskoj godini biti organizovano više ambasadorskih sati.