Obilježavajući šest godina rada INFO NATO sobe u Nikšiću, a uoči 04. Aprila, datuma kada je 1949. godine potpisan Vašingtnonski ugovor, ALFA Centar je danas na Fakultetu političkih nauka u Podgorici predstavio zbornik radova „REACT 2012“. Godišnjak je objedinio šesnaest radova predavača sa Petog regionalnog evroatlantskog kampa REACT 2012, održanog prošle godine u Mojkovcu. Zbornik je ilustrovan autentičnim fotografijama i grafičkim prikazima.
Na prezentaciji Godišnjaka, pored velikog broja zainteresovanih studenata, bivših polaznika kampa, predstavnika akademske i diplomatske zajednice, Vojske Crne Gore i medija bili su prisutni i autori objavljenih radova.
U brošuri koja je pred nama nalaze se radovi iz oblasti odbrane, diplomatije, vojske, integracija u EU i NATO koji će, siguran sam biti od koristi na prvom mjestu studentima koji izučavaju ove nauke, a onda i široj javnosti. Radi se o tekstovima autora koji nijesu zastupljeni u formalnom obrazovanju, a imaju mnogo toga da kažu mladim generacijama” rekao je Aleksandar Dedović, direktor ALFA Centra.
Dekanica FPN dr Sonja Tomović Šundić govoreći o značaju pristupanja u saveze kao što je Sjeveroatlanska alijansa objasnila je prisutnima da povezane države brže napreduju u bezbjednosnom, ekonomskom i kulturnom aspektu. Tomović Šundić je napomenula da politika malih država kao što je naša Crna Gora posebno ima smisla u integracijama pri kojim se ne umanjuju i gase njeni lični interesi.
Magistrica Jelisaveta Blagojević jedna od autorki naučnog rada u Godišnjaku je prenijela pozitivna iskusta sa regionalnog evroatlanskog kampa, govoreći o važnosti kampa koji probuđuje građansku aktivnost dajući priliku da se polaznici upoznaju međusobno dijeleći mišljenja koja inače ne bi imali prilike u svakodnevnom radu i životu. “Još kao studentkinja sam bila polaznica kampa 2009.godine na Glavi Zete gdje sam se po prvi put okušala kao moderatorka, na REACT 2011 kao panalistkinja. Zadovoljstvo mi je da sam pripremajući svoje doktorske studije učestvovala u radu prošlogodišnjeg i dala svoj skromni doprinos njegovoj uspješnoj realizaciji. Imajući u vidu veliki značaj koji ovaj kamp ima i to ne samo sa edukativnog već i sa socijalno-kulturološkog aspekta smatram da se radi o izuzetno produktivnom i jedinstvenom događaju koji studenti ne bi smjeli propustiti” naglasila je Blagojević.
Predstavnici ambasada SAD-a i Bugarske istakli su međunarodni značaj ovog kampa, naglašavajuči potrebu kontinuiranog nastavka, očekujući da se i ostali partneri iz zemlje i inostranstva uključe i zajednički doprinose.