Nevladina organizacija ALFA Centar je danas u Nikšiću organizovala konferenciju za medije povodom početka projekta „Reciklaža nije blamaža“, koji će realizovati do marta naredne godine. ALFA Centar je sa projektom “Reciklaža nije blamaža” pobijedio na trećem konkursu Pivare “Trebjesa” za finansiranje najboljih ekoloških projekata. Projektom je predviđena promocija selektivnog odlaganja i recikliranja otpada, a navedene aktivnosti finansiraće Pivara sa 10.000 eura.
Koordinator projekta Dražen Vujović rekao je da će ALFA Centar kroz projekat animirati građane Nikšića, naročito mlade, da selektivno prikupljaju i odlažu otpad i da na taj način učestvuju u procesu recikliranja. „Projekat obuhvata niz informativnih i praktičnih aktivnosti, čijom kombinacijom ćemo pokušati da doprinesemo očuvanju životne sredine u našem gradu. U saradnji sa stručnim savjetnicima iz partnerskih institucija, u narednih 15 dana održaćemo 11 predavanja na dva fakulteta i devet osnovnih i srednjih škola u Nikšiću. Postavićemo ’zeleno ostrvo’ u centru grada, između opštine i Doma revolucije, gdje će svi prolaznici moći da selektivno odlažu metalni i plastični otpad. Za učenike ćemo organizovati takmičenje u prikupljanja otpada i najbolje nagraditi dvodnevnim izletom, dok ćemo za studente pripremiti promotivne zabave u četiri lokalna kafe bara, gdje će ulaznice biti dvije prazne limenke, a piće će se točiti u plastičnim čašama. Trudićemo se da tokom projekta kroz navedene aktivnosti prikupimo što veću količinu metalnog otpada i PET ambalaže, koje će dalje obrađivati naš partner – Centar za reciklažu“, kazao je Vujović.

Šef Odsjeka za upravljanje otpadom u Ministarstvu održivog razvoj i turizma Igor Jovanović nakon osvrta na dosadašnje aktivnosti Ministarstva u ovoj oblasti, kao i o usvojenom i izmijenjenom Zakonu o upravljanju otpadom krajem 2011 godine, napomenuo je značaj projekta ,,Reciklaža nije blamaža’’. Gospodin Jovanović je istakao značaj ovog projekta, koje Ministarstvo održivog razvoj i turizma podržava, napominjući da briga o životnoj sredini nije samo zadatak ALFA Centra i Pivare ,,Trebjesa’’, već je zadatak svih građana.
Predstavnik Agencije za zaštitu životne sredine Boris Nišavić je istakao da je ubijeđen da će projekat sa lijepim, modernim i efikasnim sloganom dati i dobre rezultate u Opštini Nikšić. Menadžer korporativnih komunikacija u Pivari „Trebjesa“, Natalija Milić, kazala je da ta kompanija kroz finansiranje najboljih ekoloških projekata nastoji da obuhvati jednu širu sferu ekoloških problema i zajedno sa nevladnim organizacijama pomogne u njihovom rješavanju. Prema njenim riječima, ne smijemo zaboraviti da je ekološki sistem kompleksan, te da jedino kroz aktivnosti svih partnera u takvom sistemu možemo postići i cjelovite pozitivne efekte za našu životnu sredinu.
„U tom smislu, građenje partnerstva između što više subjekata je nova vrijednost koja će u narednim godinama omogućavati postizanje ciljeva održivog razvoja“, navela je Natalija Milić.