U organizaciji Alfa centra održan je sastanak kojem su prisustvovali predstavnici državnih institucija, parlamenta, policije, nevladinih organizacija, biznis kompanija, osiguravajućih kuća, auto škola, medija i ostalih stručnih lica iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.
Diskutovalo se o aktuelnom stanju u ovoj oblasti, problemima, izazovima i mogućnostima unapređenja. Inicijativa za analizom stanja bezbjednosti saobraćaja u Crnoj Gori ocijenjena je kao veoma značajna i od velike važnosti što je pokazalo veliko interesovanje i prisustvo učesnika.
Svi su saglasni da je pitanje bezbjednosti saobraćaja problem koji se reflektuje na čitavo društvo. Konstatovana je potreba za uspostavljanjem sistema upravljanja bezbjednosti saobraćaja, koji bi podigao nivo saradnje i komunikacije između subjekata iz svih sektora- javnog, privatnog i civilnog. Naročito je naglašena uloga nevladinih organizacija i medija u ovom procesu.
Pitanje nadležnosti, obaveza, prava i odgovornosti nije jasno definisano i ne postoji organ javne uprave čija je isključiva nadležnost bezbjednost saobraćaja. Učesnici sastanka su pohvalili napore Alfa centra, prihvatili i potpisali Deklaraciju o bezbjednosti saobraćaja i izrazili spremnost za daljim angažovanjem u aktivnostima čiji je cilj veći stepen saobraćajne kulture, poznavanje i poštovanje saobraćajnih propisa, poboljšanje saobraćajne infrastrukture, obuka, obrazovanje i vaspitanje svih učesnika u saobraćaju.
”Jedino u efikasnoj komunikaciji i uzajmnoj koordinaciji, uvažavajući važnost prevencije saobraćajnih nezgoda možemo stvoriti ambijent u kome se građani osjećaju sigurno, poštuju svoj i živote drugih”, zaključila je Nada Radović, koordinator programa bezbjednosti saobraćaja.
Realizaciju projekta finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu.