Danas je ALFA Centar performansom u Podgorici obilježio Međunarodni Dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda. Simulacijom saobraćajne nezgode na raskrsnici Nikšić – Cetinje –Podgorica, ALFA Centar je imao za cilj da skrene pažnju javnosti na saobraćajne nezgode, posledice saobraćajnih nezgoda kao i mjere koje se mogu preduzeti da se one spriječe.

U okviru performansa prisutnima su se obratili menadžer Glavnog grada Dragutin Đeković,komandir stanice policije za bezbjednost saobraćaja Darko Đukić, Medicinski direktor kliničkog centra Crne Gore Dr. Vladimir Dobričanin i student kojem su majka i baka stradale u saobraćajnoj nesreći Darko Pavićević.
Menadžer glavnog grada Dragutin Đeković, istakao je da se devedest odsto saobraćajnih nezgoda dešava u zemljama u razvoju.
“Godišnje u svijetu preko milion i trista ljudi pogine u saobraćajnim nezgodama na cestama. Pored toga pedeset miliona je teško povrijedjenih, od kojih veliki broj ostanu invalidi što je nenadoknadiva šteta za društvo. Devedest od sto ovih nezgoda se dešava u zemljama u razvoju”, rekao je Đeković.

Darko Đukić komandir stanice policije za bezbjednost saobraćaja nagalsio je da osim represivnih mjera, Uprava policije sprovodi i preventivne mjere u saradnji sa većim brojem partnera na lokalnom i nacionalnom nivou u oblasti bezbjednosti saobraćaja, od kojih je naročito izdvojio saradnju sa ALFA Centrom.
“Zahvaljujući preventivnim akcijama, kao što je ova, prošle godine je broj nastradalih lica u saobraćajnim akcijama smanjen za 70 odsto. Uključivanjem svih nadležnih institucija u preventivne akcije možemo doći do povećanjasaobraćajne kulture i smanjenja broja saobraćajnih nezgoda”, objasnio je on.

Darko Đukić

Medicinski direktor kliničkog centra Crne Gore Dr. Vladimir Dobričanin, skrenuo je pažnju na to da su mladi ti koji najčešċe stradaju u saobraćajnim nezgodama.
Godišnje se u Kliničkom centru zbrine oko 1500 povređenih iz saobraćajnih nezgoda. Nažalost to su u najvećem broju slučjeva mladi ljudi. Zabrinjavajući je podatak da je saobraćaj najveći uzrok smrti osoba od 18 do 40 godina starosti. To je veliki problem kompletnog društva jer nam gine najzdraviji deo nacije. Ovakva akcije nema za cilj samo prevenciju, već da se svi ovi vozači koji se okreću da vide šta se dešava, stanu i preispitaju se gde mogu da pogreše i gde greše “, jasan je bio Dobričanin.

Student Drago Pavićević, kojem su majka i baba stradale u saobraćajnoj nesreći upozorio je na važnost poštovanja saobraćajnih propisa.
“U saobraćajnoj nesreći 2001.godine ostao sam bez majke i bake. Nastradali su kao pješaci. Kada bi se vise vodilo računa o poštovanju saobraćajnih propisa, bilo bi i manje nesreća i žrtava”, zaključio je Pavićević.

Na ovaj način ALFA Centar po četvrti put u Crnoj Gori obilježava Međunarodni Dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća. Takođe, ALFA Centar je i jedina organizaciaj u Crnoj Gori koja je dio mreže Svjetske organizacije za obilježavanje dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda.
Tokom performansa podijeljeno je 200 brošura “Odgovorni i bezbjedni” i 1500 naljepnica “USPORI!”.

Tokom trajanja performansa, građani su bili vidno iznenadjeni i začuđeni, da je čak i CB Podgorica dobio veliki broj poziva da se “dogodila” saobraćajna nesreća. “Danas smo željeli da da kroz sliku slupanih automobila, gustog crnog dima upozorimo vozače na obavezu poznavanja i poštovanja saobraćajnih propisa.
Smatram da je današnja akcija bila uspješna, jer smo kod velikog broja građana koji su se danas zatekli primjetili uplašena lica i zabrinuta lica, ali isto tako nadamo se I buduća odgovorna lica za svoju i bezbjednost drugih”, zaključila je Nada Radović, koordinator bezbjednosti saobrćaja u ALFA centru.