Prikupljanje potpisa za peticiju, kojom su građani zahtijevali hitnu reakciju nadležnih službi u cilju obezbjeđenja adekvatne rasvjete cijelom dužinom na Bulevaru Vuka Mićunovića u Nikšiću je završeno. Peticiju su pokrenuli grupa građana Nikšića i NVO ALFA Centar.
U periodu od 15. februara do 02. marta prikupljeno je 824 potpisa. Danas je privedena kraju akcija zamjene rasvjete i ova važna saobraćajnica je postala bezbjedna za sve učesnike u saobraćaju.

“Peticija, kao i ostali mehanizmi građanskog učešća u vršenju poslova lokalne samouprave kao što su inicijative, građanska inicijativa i mjesni referendum su propisani Zakonom o lokalnoj samoupravi, ali se nažalost, još uvijek nedovoljno koriste. Naše iskustvo pokazuje da je najčešći razlog za ovo, činjenica da među građanima vlada mišljenje da su ovi mehanizmi uglavnom protiv nekoga ili nečega, a ponajviše protiv ‘vlasti‛. Nadležni u lokalnoj samoupravi nekada i nijesu u situaciji da prepoznaju baš sve potrebe građana, pa su ovakve građanske akcije itekako korisne.
Na ovaj način želimo da se zahvalimo svima koji su potpisali peticiju, ako i pojedincima i organizacijama koji su dali podršku u prikupljanju potpisa” rekla je Sandra Vahtel iz ALFA Centra. Ovaj slučaj pokazuje da postoji potreba češće komunikacije između građana i lokalne samouprave, a koja se odnosi na i na javni interes. Brza reakcija nadležnih službi je pozitivan primjer rješavanja pitanja koji za cilj imaju povećanje kvaliteta života u našem gradu.
“Želimo da ohrabrimo sve sugrađane da u okviru zakonskih mogućnosti koriste svoja prava, ispunjavaju obaveze i prihvate dio odgovornosti za opšte stanje u zajednici”, zaključila je Vahtel.