Danas je Međunarodni Dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća, koji nizom aktivnosti obilježava i nevladina organizacija ALFA Centar.

Tim povodom ALFA Centar sprovodi kampanju „Pušti neka zvoni!“, koja se realizuje od 11. do 25. novembra, a koja ima za cilj da skrene pažnju na opasnost upotrebe mobilnih uređaja u vožnji, kao i da doprinese većoj opreznosti učesnika u saobraćaju, smanjenju broja saobraćajnih nezgoda, povrijeđenih i poginulih na crnogorskim drumovima.

Aktivnostima ove organizacije su se pridružili i ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, direktor Uprave policije Veselin Veljović i načelnik Centra bezbjednosti Podgorica Milovan Pavićević, koji su podržali akciju upozoravanja vozača na opasnost korišćenja mobilnih telefona, koju je ova nevladine organizacija sprovela na putnom pravcu Podgorica – Golubovci.

Direktor ALFA Centra, Aleksandar Dedović je tom prilikom istakao da ta organizacija već sedmu godinu obilježava ovaj dan i da se iz godine u godinu sve više partnera pridružuje u ovakvim aktivnostima, i da kako je kazao, Crna Gora konačno počinje da shvata da je zajednički rad i trud svih relevantnih subjekata nephodan da bi se sačuvali životi na crnogorskim drumovima.

“Moramo znati da žrtve saobraćajnih nesreća nijesu samo oni poginuli i nestali u saobraćajnim nesrećama, već su to članovi i njihove uže i šire porodice i rodbine, to su očevidci, to su kolektivi, fakulteti, škole, to je cijelo društvo, to su zajednice u kojima su oni živjeli i radili i to je cijela država Moramo imati na umu da je percepcija crnogorske javnosti takva da su odgovorni za stanje u bezbjednosti saobraćaja isključivo Ministarstvo saobraćaja i pomorstva i Uprava policije. Naglašavam da bez zajedničke sinergije svih faktora u društvu, svih aktera iz javnog, privatnog i civilnog života ne možemo sačuvati crnogorske građane. Moramo se potruditi da svoje vrijeme, znanje, sposobnosti i energiju uložimo u to da napravimo ambijent u kojem ćemo im omogućiti da dostojanstveno stare“, kazao je Dedović.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća obilježava se od 1993. godine svake treće nedjelje u novembru. Generalna skupština Ujedinjenih nacija pozvala je 2005. godine sve države svijeta da obilježavaju ovaj dan sa ciljem uspomene na žrtve saobraćajnih nesreća i podizanje svijesti o bezbjednosti saobraćaja.