Godišnje nagrade za volonterizam u Nikšiću, koje je dodijelio volonterski klub “Alfa centra”, dobili su Alessandra Ahmetović, volonterka Centra za bezbjednosna, sociološka i kriminološka istraživanja „Defendologija“, u kategoriji pojedinaca, i Udruženje nastavnika engleskog jezika Crne Gore ELTAM, Access program Nikšić, kada su u pitanju institucije. Nagrade su ustanovljene ove godine, a pored pomenutih, dodijeljena su i tri specijalna priznanja za doprinos razvoju i promociji volonterizma u Nikšiću i to Mesnoj industriji (MI) “Goranović”, NVO “Izvor života” i Mileni Daković, članici volonterskog kluba “Alfa centra”. Tokom trajanja konkursa pristiglo je 15 nominacija, šest za kategoriju institucija i devet u pojedinačпoj konkurenciji, a nagrade su uručene na svečanosti koju je “Alfa centar” organizovao u JU “Zahumlje”.

“Volonteri Access programa Nikšić, a riječ je o dvogodišnjem besplatnom programu učenja engleskog jezika za talentovane učenike, tokom 2019. godine realizovali su veliki broj različitih akcija koje su uglavnom bile skoncentrisane na zaštitu životne sredine, promovisanje zdravih stilova života, mira i tolerancije, kao i brojne humanitarne i edukativne aktivnosti”, kazao je Radoje Mijušković iz “Alfa centra”, koji je vodio program.

Profesorica Milka Cerović se u ime učenika i nastavnika Access programa iz Nikšića, zahvalila na nagradi i na tome što je „Alfa centar“ prepoznao kvalitet aktivnosti kojima su se bavili tokom godine. Objasnila je da se Acess program već četiri godine sprovodi u Crnoj Gori, a u Nikšiću dvije i da polaznike, osim što se bave razvijanjem komunikacijskih aktivnosti na engleskom jeziku, uče volonterizmu i da doprinose lokalnoj zajednici.

“Volonterske aktivnosti u kojima je Alessandra Ahmetović učestvovala ove godine baziraju se na radu sa djecom koja žive i rade na ulici ili su u riziku da to postanu, sa djecom bez roditeljskog staranja, djecom žrtvama zlostavljanja, zanemarivanja i nasilja u porodici, djecom sa poremećajima u ponašanju i učenju, kao i sa djecom iz socijalno ugroženih porodica. Programi koje sprovodi Defendologija centar formulisani su kroz različite tipove radionica, od onih koje podstiču rani rast i razvoj do edukativnih, na kojima se stiču nova znanja”, istakao je Mijušković.
Alessandra, koja je učenica Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole, kazala je da je tokom volontiranja naučila mnoge stvari.

“Poseban značaj je direktan rad sa djecom, s obzirom da je ovo jedini Dnevni centar koji radi sa ovom ciljnom grupom. Puno sam zahvalna Defendologiji zbog ove prilike i vama zbog ove nagrade. Nadam se da će ova moja nagrada doprinjeti jačem aktivizmu mladih iz romske i egipćanske populacije i da će se u budućem periodu broj mladih volontera RE populacije povećati“, kazala je Alessandra.
Njima je nagrade uručio dr Radovan Mijanović, veliki humanitarac, čovjek koji je preko četiri decenije proveo u Gorskoj službi spašavanja i u Crvenom krstu.
„Kada se jedan filozof našao među ljudima koji pomažu drugima rekao je da se osjeća kao da je sa bogovima. Tako se i ja večeras osjećam. Pozdravljam sve volontere u nadi da će ih svake godine biti sve više, jer njihova pomoć je iz dana u dan sve potrebnija“, kazao je Mijanović.
MI „Goranović“, kako je naglasio Radoje Mijušković, od osnivanja pomaže razvoj kulture i sporta u Nikšiću, kao i različite socijalno ugrožene kategorije. Zamjenica izvršnog direktora MI “Goranović”, Slavica Sarić, istakla je da će im dodijeljeno priznanje dati vjetar u leđa da nastave sa humanitarnim akcijama, ali i da daju doprinos prilikom realizacije sportskih i kulturnih aktivnosti, kako u gradu, tako i u državi.
Uručujući nagradu MI “Goranović” potpredsjednica Opštine, Sonja Nikčević, kazala je da je volonterizam, kao pionirska misija “Alfa centra”, zaživio u Nikšiću i da se nada da će, kao i mnoge aktivnosti koje je pomenuta NVO pokrenula, i ova podstaći druge da krenu njihovim putem.
“Radost davanja je najveća radost koju možemo imati u životu“, poručila je Nikčević.
Uručujući nagradu Konstantini Maraš, direktorici NVO „Izvor života“, pjesnikinja Gordana Sarić je kazala da humanitarni i volonterski rad ne bi odvajala, jer ko nije human ne može biti volonter, kao i da je srećna što su pomenuta nevladina organizacija i hrabra žena, kakva je Konstantina, dobili nagradu.
Maraš je podsjetila da su za dvije godine postojanja organizovali stotinu humanitarnih akcija, da dnevno u Narodnoj kuhinji koju su otvorili dijele 190 obroka, da su obezbijedili 17 stambenih jedinica, a osamnaesta je u fazi realizacije, da su preko 15.djece poslali na liječenje… Kazala je da je nagrada posvećena čovjeku koji joj je dao vjetar u leđa kada je krenula da se bavi humanitarnim radom, preminulom direktoru „Alfa centra“, Aleksandru Šimu Dedoviću.
Volonterski klub „Alfa centra“ osnovan je u aprilu, broji 50 aktivnih i tridesetak povremenih volontera i do sada je realizovao veliki broj aktivnosti, a njegovo osnivanje podržala je Fondacija za aktivno građanstvo (FAKT) u okviru programa “De Facto razvoj”, koji finansira Evropska Unija. Jedna od članica volonterskog kluba koja je “pokazala izuzetnu posvećenost u angažovanju na različitim aktivnostima i učestvovala u najvećem broju akcija” je maturantkinja nikšićke Gimnazije, Milena Daković.
„Ova mlađa generacija, koja se zove Y, je budućnost Nikšića, Crne Gore i Evrope. Naša svijetla tačka su mladi, mladi koje Milena predstavlja, pa im se moramo posvetiti. ‘Alfa centar’ je uradio sjajan korak osnivanjem volonterskog kluba. Sada je na nama, donatorima, institucijama, prije svega Opštini i Vladi, da daju što više šansi mladima, i da im omogućimo da iskoriste svoj potencijal, ostanu u Crnu Goru, gdje ima prostora da se mijenja, a siguran sam da oni imaju potencijala“, kazao je Anto Janković iz FAKT-a, uručujući Mileni nagradu.
Dobitnica se zahvalila na nagradi i istakla da je prelijep osjećaj kad pomogneš nekome i uradiš nešto korisno za svoju zajednicu.
„Konstatovao bih da je Nikšić i tokom ove godine pokazao da je grad ljudi velikog srca koji su spremni da ulože svoj trud, znanje, vrijeme i energiju u dobrobit grada i pomoć sugrađanima kojima je ona najpotrebnija”, zaključio je Radoje Mijušković.
Na početku svečanosti prikazan je kratak film u kome su članovi volonterskog kluba kazali šta za njih znači volonterizam i pozvali druge da počnu da volontiraju, a zatim je izveden program u kome su učestvovali dječiji folklorni ansambl “Zahumlja”, klarinetist Kristijan Lalović, muzičar Darko Mihajlović i recitatorke Teodora Ilić i Jelene Šućur, članice volonterskog kluba “Alfa centra”.

Izvor: vijesti.me / Svetlana Mandić