Danas smo realizovali edukativnu akciju usmjerenu ka svim učesnicima u saobraćaju u Podgorici. Akciji dijeljenja flajera i fluorescentnih prsluka za vozače, volonterima/kama ALFA Centra pridružili su se šest poslanika/ca Parlamenta Crne Gore: Genci Nimanbegu, Janko Vučinić, Ana Ponoš, Zdenka Popović, Žana Filipović i Nada Drobnjak kao i pop pjevačice Nina Žižić i Anita Popović.
Tim povodom podijeljeno je 500 flajera, 40 fluorescentnih prsluka i 800 naljepnica „USPORI“. Nakon dijeljenja flajera, volonteri/ke ALFA Centra savjesnim učesnicima u saobraćaju dijelili su jabuke u znak zahvalnosti što poštuju Zakon, dok su oni prolaznici odnosno vozači koji su napravili grešku kao opomenu dobijali kivi. Tokom ove akcije podijeljeno je oko 40 jabuka i oko 40 kivija, pa se iz ovoga može zaključiti da građani/ke polovično poštuju saobraćajne propise.
Aktivisti/kinje ALFA Centra su zapazili da znatan broj vozača posjeduje prateću opremu koja je propisana novim Zakonom i koriste sigurnosni pojas, pa moramo zaključiti da je primjena novog Zakona otpočela i da je prihvaćena među građanima.
Branko Čupić, koordinator: „Primjena novog Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima je u samom početku izazvala reakcije i dileme među građanima. Naša je namjera da planiranim aktivnostima, ovaj Zakon jednostavno približimo građanima. Na taj način želimo da brigu o životima sugrađana postavimo ispred visina propisanih novčanih kazni i tako upozorimo na obavezu poznavanja i poštovanje saobraćajnih propisa kako bi broj nesreća, povrijeđenih i tragično stradalih građana Crne Gore bio sveden na minimum.“