Ukupno 16 studenata iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Kosova*se okupilo na trening seminaru na projektu „Regionalna ekološka povelja mladih“ od 25. do 28. februara na Tari.
Imali su priliku da, kroz rad sa ekspertima iz oblasti ekologije i javnog zagovaranja, poboljšaju svoje znanje o ekonomskim i ekološkim prednostima tranzicije ka proizvodnji energije iz obnovljivih izvora, kao i načinima za veći uticaj na kreiranje i donošenje odluka, te zagovaranje promena u oblasti ekologije u svojoj zajednici.

Seminar je započeo predavanjem na temu postojećih problema zagađenja u zemljama Zapadnog Balkana, koje su vodile Džemila Agić i Azra Bektašagić iz Centra za ekologiju i energiju. One su učesnicima ukazale na nedostatak akcija ka dekarbonizaciji i ukazale na posledice trenutnog stanja po ekonomsku budućnost i zdravlje stanovništva u regionu. Učesnici su imali priliku da predstave probleme i primere dobrih praksi iz svog okruženja i zaključili kako se susreću sa istim poteškoćama i izazovima.

Ognjan Pantić, iz Beogradske otvorene škole, upoznao je učesnike sa normativnim okvirom u oblasti zaštite životne sredine. Učesnicima su predstavljeni postojeći sporazumi, Zeleni dogovor Evropske unije i skoro usvojena Zelena agenda za Zapadni Balkan. Deo predavanja bio je usmeren i na upoznavanje učesnika sa mehanizmima pravedne tranzicije ka proizvodnji energije iz obnovljivih izvora, te načinima da se omogući pristup čistoj i sigurnoj energiji, pospeši zelena ekonomija i poboljša energetska infrastruktura.

Sara Đoković, iz ALFA Centra i Allen Meta na strani Demokratije za razvoj, vodili supredavanja i radionice u oblasti javnog zagovaranja, kako bi se pronašli načini za podizanje svesti mladih, ali i donosilaca odluka u oblasti ekologije, te osmislili mehanizmi pospešivanja omladinskog eko-aktivizma u regionu. Učesnici su imali priliku da se informišu o značajnim akterima i neophodnim fazama u zagovaranju, o načinu komuniciranja sa svojim ciljnim grupama, kao i prednostima koje nose digitalne kampanje

Nakon upoznavanja sa navedenim temama učesnici su, uz podršku Đorđa Cvijovića iz Evropskog pokreta u Srbiji, zajedničkim radom kreirali i predstavili konkretne mere za smanjenje gasova sa efektom staklene bašte, te osmislili i kako bi njihova primena mogla da izgleda u praksi. Učesnici su tokom trening seminara razradili i plan lokalnih aktivnosti kojima će se posvetiti do narednog okupljanja u okviru projekta, krajem marta 2021. godine.

Takođe, tokom neformalnog druženja, studenti su obilazili lepote Nacionalnog parka Tara. Obišli su Banjsku stenu, odakle se pruža divan pogled ka reci Drini. Ovo je bila prilika da se odmore od radnog dela, ali i uživaju u lepotama planine i u svežem vazduhu. Ovu destinaciju smo izabrali za održavanje treninga upravo zbog toga. Vidikovci u Nacionalnom parku Tara su najatraktivnije lokacije sa kojih se ovo zaštićeno područje upoznaje i doživljava na poseban i svoj način. Vidikovci na Tari se ne broje, većina ih je nepristupačna, ali se do najlepših može doći.

Evropski pokret u Srbiji sprovodi projekat „Regionalna ekološka povelja mladih“ sa partnerima iz Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle, organizacije Demokratija za razvoj iz Prištine i ALFA Centra iz Nikšića, uz finansijsku podršku Fonda za Zapadni Balkan. Specifični ciljevi projekta su da osnaže studente da preduzmu aktivniju ulogu u svojim lokalnim zajednicama u kontekstu pravedne tranzicije ka proizvodnji energije iz obnovljivih izvora, da se podigne svest mladih na Zapadnom Balkanu o važnosti i potrebi prelaska na proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i da se zalaže za ambiciozniju agendu smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte uz prelazak na proizvodnju energije iz obnovljivih izvora među donosiocima odluka na Zapadnom Balkanu.

*Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

Izvor: Evropski pokret Srbija – http://www.emins.org/